Milyen URL átirányításokat használhatsz a weboldaladon?

Marci

2012 óta foglalkozom online marketinggel. Igyekszem képben lenni minden területtel, ami a munkámhoz szükséges.

10 márc, 2021

 Milyen URL átirányításokat használhatsz a weboldaladon?

Weboldaltulajdonosként előbb vagy utóbb neked szegezi majd valaki azt a kérdést, hogy milyen átirányításokat használsz az oldaladon. Nyugodj meg, nincs semmi baj, ha most hallassz erről először! Az viszont már a lelkeden szárad, ha nem kezded el használni az átirányítás lehetőségét. Mondom is, hogy miért!

Mire jó az átirányítás?

URL átirányításokat általában akkor szoktunk beállítani, ha megváltozik egy aloldal linkje. Ez történhet azért, mert a régi helyett egy másikat építettünk fel, vagy egész egyszerűen töröltük az oldalt. Ezzel önmagában semmi gond, na de mi van azokkal a felhasználókkal, akik a régi linkre kattintanak valahol az internet sötét bugyraiban?

Ők általában egy 404-es hibakódot fedeznek majd fel a képernyőjükön (olyat, mint itt a fenti képen) majd nagy duzzogva bezárják az oldaladat. Gondolom nem kell senkit sem emlékeztetni arra, hogy a célunk az, hogy a felhasználó minél tovább maradjon az oldalon, nem pedig az, hogy a lehető leggyorsabban távozzon.

Az átirányításokkal tehát azt érjük el, hogy egy régi vagy nem létező link mögött egy másik, frissített tartalmat jelenítsük meg.

pl:

régi URL: domain.hu/ez-egy-2003-as-regi-link
Ezen az oldalon számos hasznos információt talál a felhasználó, de mi szeretnénk egy kicsit átalakítani vagy átnevezni az oldalt, esetleg rövidíteni a linket.

új URL: domain.hu/ez-az-uj-link
Ezen az oldalon a felhasználó megtalálja a régi oldal tartamait, de már új köntösben.

Átirányításra tehát akkor van szükség, ha…

  • töröltél egy oldalt vagy bejegyzést, de nem szeretnéd elveszíteni a forgalmat,
  • frissítettél vagy megváltoztattál egy oldalt vagy bejegyzést úgy, hogy annak URL-jét is módosítottad,
  • új domainre költöztetted webhelyedet,
  • szeretnéd módosítani az eddigi URL struktúrádat,
  • szeretnél egy rövidebb linket az adott oldalhoz,
  • és persze még számtalan esetben szükséged lehet rá…

Átirányítások fajtái

A webes átirányításoknak rengeteg fajtája van, ezeket általában háromjegyű számmal jelöljük. Most csak azokat mutatom be, melyek leggyakrabban előfordulnak a weboldalak kapcsán.

301 – a tartalom végleg elköltözött

Ez a leggyakrabban használt átirányítás, mivel arra jó, hogy egy törölt vagy módosított oldal linkjét egy másikra irányítsd. Használhatod egyedi linkek létrehozására is, pl.:
eredeti URL: domain.hu/ez-az-eredeti-oldal-nevebol-szarmazo-nagyon-nagyon-hosszu-link
301-es átirányítás utáni URL: domain.hu/idegyere

Ha a felhaszánló beüti az URL sávba, hogy domain.hu/idegyere, a szerver az átirányításnak köszönhetően átviszi a felhasználót az eredeti URL-re.

302 – ideiglenes átirányítás

Ezt az átirányítást ritkán haszánljuk, általában a 301-es átirányításokkal oldjuk meg ezt a feladatot. Lényege, hogy a weboldalad azt az üzenetet közli, hogy az adott linken található tartalom ÁTMENETILEG nem elérhető, de valószínű, hogy a későbbi látogatás során újra megjelenik.

Ez egy gagyi átirányítás, ha valaki ezt javasolja neked, mindenképp kérd ki egy SEO szakértő véleményét, vagy használd helyette a 303-as átirányítást.

303 – inkább ezt nézd meg

Ezekre az átirányításokra akkor lehet szükséged, ha nem szeretnéd, hogy a Google vagy más keresőmotor indexeljen olyan oldalakat, ahol donamikus tartalom van, pl.: egy fizetési felület bankkártya adatokkal. Ilyen esetekben a szerver 303-as átirányítással válaszol azt jelezve, hogy ugyan beérkeztek az adott oldalon megadott adatok, de a Te védelmedben inkább egy másik oldalon gyüjtöttem össze neked azokat az információkat, melyekre szükséged lehet.

A 303 átirányítás egy válasz egy 303 HTTP állapotkódra. A hozzáértők az átirányítás ezen típusát egy valós objektum azonosítását szolgáló egységes erőforrás-azonosító (URI) iránti kérelemre adott válaszként írják le.

NE használjuk ezt!

307 – ideiglenes átirányítás

Ez a fajta átirányítás nagyon hasonlít a 303-ashoz, azzal a különbséggel, hogy ahelyett, hogy megváltoztatná az információ átadás módját, ugyan azt a módot használja.

NE használjuk ezt!

4-ből 1…

A fenti négy átirányítás formából a legelső, a 301-es átirányítás lehet a legjobb barátod, ha megtanulod alkalmazni. Nem bánjta a SEO-t, nem lasítja az oldalt, ráadásul végtelenül egyszerű beállítani.

A legegyszerűbb, ha keresel egy plug-in-t, ami megoldja, de ha szeretnéd manuálisan beállítani a 301-es átirányítást, akkor a .htaccess fájlhoz kell majd hozzáférés.

Egy oldal átirányítása:
A fájlt szerkesztve másold be az alábbit, majd módosítsd a pagename.php-t és a http://www.domain.com/pagename.html részeket a sajátodra.

Redirect 301 /pagename.php http://www.domain.com/pagename.html

Az egész oldal vagy domain átirányítása:
Szintén .htaccess, a fájlt szerkesztve másold be az alábbit, majd módosítsd a http://www.domain.com/ részt a sajátodra.

Redirect 301 / http://www.domain.com/
Vissza ebbe a kategóriába: weboldal