Mi az a 404-es hiba és miért kellene ilyen oldalt beállítani?

Marci

2012 óta foglalkozom online marketinggel. Igyekszem képben lenni minden területtel, ami a munkámhoz szükséges.

13 márc, 2021

 Mi az a 404-es hiba és miért kellene ilyen oldalt beállítani?

Talán senkinek nem kell bemutatni a 404-es hiba felbukkanását, a felhasználok nagy része tisztában van azzal, hogy ez a HTTP hibakód azt jelenti, hogy a kliens, azaz a böngésző ugyan kapcsolatba tudott lépni a szerverrel, de a böngésző által kért állomány nem található. Ezek a hibák ugyan gondot nem okoznak, később olvashatod, hogy a Google szerint sincs velük semmi baj, de a felhasználói élmény érdekében azt javaslom, mindenképp állíts be egy olyan 404-es oldalt, ahonnan a felhasználó boldogan navigálhat tovább – az oldaladon belül!

A Google álláspontja a 404-es hiba kapcsán:

A 404-es hibák általánosságban véve nincsenek hatással a keresési teljesítményre, és nyugodtan figyelmen kívül hagyhatja őket, amennyiben biztos abban, hogy az URL-ek nem léteznek a webhelyén. Arról azért mindenképpen győződjön meg, hogy ezek és a többi érvénytelen URL helyes 404-es HTTP-válaszkódot küldenek vissza, és hogy nem tiltja le őket a webhely robots.txt fájlja.

Így érdemes kezelni a 404-es hibákat:

 1. Döntse el, hogy érdemes-e kijavítani a hibát. Sok (és talán a legtöbb) 404-es hibát nem érdemes javítani, mert a 404-es hibák nem befolyásolják kedvezőtlenül webhelye indexelését vagy helyezését.
  1. Ha az URL-t úgy küldte be (tehát hiba-URL-ről van szó), akkor érdemes kijavítani.
  2. Ha olyan törölt oldal miatt jelentkezik a 404-es hiba, amelynek nincs pótlása vagy azzal egyenértékű helyettesítése, a 404-es hiba megjelenítése teljesen helyénvaló. A jelentés körülbelül egy hónap múlva már nem jeleníti meg az ilyen hibával rendelkező oldalt.
  3. Ha szkript által generált rossz URL-ről vagy olyan URL-ről van szó, amely soha nem is létezett a webhelyen, akkor valószínűleg nem kell aggódnia miatta. Zavaró lehet a jelentésben látni, de nem kell kijavítania a hibát – kivéve, ha gyakran félregépelt linkről van szó (lásd alább). A 404-es hibák nagyjából egy hónap elteltével kikerülnek a jelentésből.
 2. Ha az URL-t beküldte indexelésre (az állapota Hiba), akkor
  1. Az URL melletti Küldés Keresés ikonra kattintva nézze meg, honnan küldték be az URL-t, és tekintse meg a Felfedezés szakasz információit. Szükség szerint frissítse a webhelytérképet.
  2. Áthelyezett tartalom esetén gondoskodjon átirányításról. (Az átirányításokról itt olvashatsz bővebben.)
  3. Véglegesen eltávolított tartalom esetében – amennyiben nem kívánja újabb, kapcsolódó tartalommal helyettesíteni – állítsa be a régi URL-nél, hogy 404-es vagy 410-es hibakódot küldjön vissza. A Google a 410-es állapotkódot (Megszűnt) jelenleg ugyanúgy kezeli, mint a 404-est (Nem található). Ha egy nem létező oldalnál a szerver nem a 404-es vagy 410-es kódot küldi vissza (vagy a felhasználókat másik oldalra, például a főoldalra irányítja a 404-es kód visszaküldése helyett), az problémákhoz vezethet. Az ilyen oldalak a lágy 404-es hibaoldalak, melyek zavarók lehetnek mind a felhasználók, mind a keresőmotorok számára.
  4. Ha az URL ismeretlen: Alkalmanként 404-es hibát láthat olyan URL-ekre vonatkozóan, amelyek soha nem léteztek webhelyén. Ezek a hibák olyankor jelentkeznek, amikor valaki nemlétező URL-re navigál az Ön webhelyén – például a felhasználó elgépelte az URL-t a böngészőben, vagy valaki rosszul adta meg az egyik link URL-címét. Ha a hiba gyakran előfordul, érdemes átirányítással kezelnie az ügyet.
   Az is lehetséges, hogy a nem várt URL-eket a Googlebot generálta, miközben JavaScriptben, Flash-fájlokban vagy más beágyazott tartalomban lévő, illetve esetleg csak webhelytérképen létező linkeket követett. Előfordulhat például, hogy webhelye a következőhöz hasonló kód használatával követi a fájlletöltéseket a Google Analytics szolgáltatásban:

   <a href="helloworld.pdf"
   onClick="_gaq.push(['_trackPageview','/download-helloworld']);">
   Hello World PDF</a>

   Ha a Googlebot ezt a kódot látja, akkor előfordulhat, hogy megpróbálja feltérképezni a http://www.example.com/download-helloworld URL-t, noha az nem valós oldal. Ebben az esetben a link 404 (Nem található) hibaként jelenhet meg a Feltérképezési hibák jelentésben. A Google már dolgozik az ilyen fajta feltérképezési hibák kiküszöbölésén. A hiba nem befolyásolja webhelye feltérképezését vagy rangsorolását.

 3. Ne hozzon létre hamis tartalmat, ne irányítson át a kezdőlapra, és ne tiltsa le a robots.txt fájllal a 404-es hibát adó URL-eket, mivel az ilyen megoldások mindegyike megnehezíti a Google számára a webhely struktúrájának felismerését és megfelelő feldolgozását. Ezeket lágy 404-es hibáknak nevezzük. (Ha a Google egyszer már sikeresen feltérképezte az adott URL-t, akkor a későbbiekben is megpróbálhatja majd feltérképezni. A 300-as szintű átirányítás létrehozása csak késlelteti – valószínűleg nagyon hosszú ideig – az újbóli feltérképezési kísérletet.) Az URL-eltávolító eszközzel beküldött URL-eltávolítási kérelem nem távolítja el a hibát a jelentésből.

Egy marketinges álláspontja a 404-es hibáról

Tény, hogy számos esetben nem okoz gondot egy 404-es hiba. De emelje fel a kezét az a vállalkozó, aki nem bánja, ha a célcsoportja egyik-másik tagja keserű szájízzel távozik az oldalról. Én nagyon fontosnak tartom, hogy be legyen állítva egy olyan 404-es oldal, ahol legalább a kapcsolatot könnyedén fel tudja venni Veled a felhasználó. Mégjobb, ha esetleg számára érdekes, hasznos tartalomra navigálhat tovább.

Egy 404-es oldalon mindenképp jelezned kell, hogy ez egy 404-es hiba, azonban nem kell elengedned a felhasználód kezét. Vezetheted tovább az oldaladon belül, bízva abban, hogy lesz kedve böngészni. Én egy 404-es oldal létrehozásakor az alábbiakat szoktam javasolni:

 • az oldal felső szekciójában jelenítsük meg a kötelező információt: A keresett oldal nem található
 • alatt legyen egy Kapcsolatra, egy Szolgáltatásokra és egy Főoldalra mutató gomb vagy link
 • Ha rendszeresen frissülő tartalmad van a weboldaladon, pl. egy blog, akkor építhetsz be cikkajánlót, így mikor a felhasználó erre az oldalra érkezik, látja, hogy még van élet a weboldalon, sőt, számára hasznos tartalmakat találhat.

A Webshark nagyon jól összefoglalta a 404-es oldalak témakörét, azt javasol, hogy böngészd át ezt a cikket!

 

Vissza ebbe a kategóriába: weboldal