Parodontológia - a fogágybetegség kezelése

A fogorvosi szakmán belül a fogágy- és szájnyálkahártya betegségeivel a parodontológia foglalkozik. Mivel ez külön szakterület, egyes fogorvosok kifejezetten erre szakosodnak. Rendelőnkben Dr. Nagy Pál, Dr. Gángó Júlia, Dr. Kondrács Márk és Dr. Gábor Anita paradontológus fogszakorvosok képviselik ezt a szakágat. Mindannyian azon dolgoznak, hogy pácienseink újra stabil és egészséges fogággyal távozhassanak a kezelések végén.
Online bejelentkezés

Mit jelent pontosan a fogágybetegség?

A fogágybetegség legtöbbször egy krónikus, lassan zajló és fájdalommentes betegség, amely az ép fogakon is kialakulhat. A betegség a foggyökeret körülvevő szöveteken (csont, kötőszövetes rostok, íny, gyökércement) lokalizálódik, melyet az íny alatti baktériumok váltanak ki. Megfelelő kezelés hiányában a sokszor hosszú évekig, akár évtizedekig tartó folyamat végeredményeként a a fogat körülvevő csont- és kötőszövetes állomány teljesen elpusztulhat.

A parodontológiai kezelések segítenek megőrizni azokat a fogakat, melyek a betegség kialakulása miatt veszélyben vannak.

Miből alakul ki a fogágybetegség?

A betegséget a foggyökér és az íny között kialakult ún. tasakban szaporodó baktériumok váltják ki, melyek az ínyszél közeli fogkő és az el nem távolított lepedék miatt szaporodnak el. Bár a betegségnek ez legtöbbször jól meghatározott kiváltó oka, súlyosságát és időbeli lefolyását sok tényező befolyásolja. Kétségkívül be kell látni, hogy a fogágygyulladás mögött gyakran genetikai hajlamosító tényező is áll, hiszen ezekre a betegségekre való hajlam örökölhető.

Emellett persze nem szabad elfelejteni, hogy a

 • rossz szájhigiénia,
 • dohányzás,
 • cukorbetegség,
 • stresszes életforma,
 • hormonális betegségek,
 • rossz minőségű fogpótlások,
 • de még bizonyos gyógyszercsaládok

is befolyásolhatják a betegség kimenetelét.

Fogágybetegség tünetei:

 • gyulladásos tünetek az ínyen: vöröses szín, gyakran vérző fogíny
 • foglazulás
 • fogvándorlás
 • következményes ínyvisszahúzódás
 • esetleges kellemetlen lehelet
Parodontológia - a fogágybetegség kezelése

Kezelésének menete

 1. Első lépésként felállítjuk a diagnózist. A szájhigiéné fokának, az íny és fogágy állapotának ellenőrzése, a fogmozgathatóság valamint a rizikótényezők felmérése után meghatározzuk a betegség stádiumát, majd a pácienst bevonva közös kezelési tervet hozunk létre.
 2. A következő lépés, hogy szakembereink segítségével eltávolítsuk a lerakódott fogkövet, íny alatti tisztítást (kürettálást) végzünk a tasakokban és fertőzött gyökér felszíneken.
 3. Ha szükséges, eltávolítjuk a reménytelen állapotú fogakat.
 4. A mozgatható fogakat minden esetben sínezéssel stabilizáljuk.
 5. Záró lépésként lépésről lépésre megtanítjuk a helyes fog- és fogköztisztítási technikát.

Ha a gyulladásos vagy kellemetlen tünetek nem múlnak a kezdeti konzerváló kezelések után, a pácienssel együtt döntést hozunk az esetleges további beavatkozásokról és lehetséges helyreállító műtétekről.

Online bejelentkezés

Adatvédelem

15 + 3 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu